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Directors’ fees fall outside Article 16 OECD Model Convention if the di-

rector is bound to remit the income to its employer in the other Con-

tracting State 
 

  

According to the Italian Revenue Agency, if an Italian resident company remu-

nerates an individual for its role as director but the director is contractually 

bound to remit the fees to the employer company residing in the other Contract-

ing State (so-called “compensi reversibili”), such fees paid by the Italian com-

pany fall within the scope of Article 7 (Business Profits) and not under Article 16 

(Directors’ fees) of tax treaties. This is the position expressed in Ruling Reply 

no. 330 of 22 May 2023. 

 

Within multinational groups, it is quite common that a parent company appoints 

one or more of its employees as directors of group subsidiaries. Fees paid to 

these employees in their capacity as directors of a company are often manda-

torily remitted to the employer company under specific clauses of the employ-

ment agreements. 

 

In the case at issue, the applicant was an Italian resident company (“ItaCo”). 

One of its directors was an employee of an affiliate company resident in another 

EU Member State (“EUCo”). The Ruling Reply does not indicate the name of the 

EU Member State and therefore the applicable tax treaty. EUCo had an agree-

ment with the employee according to which he was obliged to remit his director’s 

fees to EUCo. ItaCo also represented that, because of such agreement, it re-

solved to pay the director’s fees directly to EUCo. 

 

Under Italian domestic law, directors’ fees that an employee is contractually 

obliged to remit to the employer are not employment income and are not taxable 

in the hands of the employee because the employee does not own such income. 

Moreover, under Italian law, directors’ fees are deductible for the company only 

upon payment (and not according to the accrual principle). 

 

ItaCo submitted a ruling application asking whether (a) the fees paid to EUCo 

could be deducted according to the accrual principle, and (b) the payment had 

to be taxed at source in Italy. 

  

The Italian Revenue Agency stated that, in this case, the fees paid to EUCo: 

 

a) must be deducted by ItaCo based on the accrual principle because they 

are not treated as directors’ fees for Italian tax law purposes but as or-

dinary business expenses. This interpretation is in line with recent case 

law of the Italian Supreme Court (see decision no. 22479 of 16 October 

2020 and decision no. 2067 of 29 January 2021; contra, see decision no. 

1542 of 20 January 2017); 

b) are business income for domestic law purposes and fall under Article 7 

of the applicable tax treaty, which means that they can only be taxed in 
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the Contracting State where EUCo is tax resident because this company 

does not have any permanent establishment in Italy. 

 

In the opinion of the Revenue Agency, Article 16 of the relevant tax treaty does 

not apply because the fees were directly paid to EUCo and not to the individual 

acting as director. However, the conclusion should be the same even if the fees 

are paid to the employee who is then obliged to remit them to his employer. 

  

Ruling Reply no. 330/2023 comes after a previous reply of the same division of 

the Italian Revenue Agency on a similar topic (see Ruling Reply no. 167 of 28 

May 2019). In that case, the Revenue Agency dealt with the case of directors’ 

fees paid by a foreign (Spanish) company to an Italian-resident director, who 

then remitted the fees to his employer, an Italian-resident company. The Reve-

nue Agency stated that, under Italian domestic law, “remitted directors’ fees” 

are not taxable in the hands of the employee but can only be taxed in the hands 

of his employer. However, it maintained that the Italian employer was entitled 

to the foreign tax credit for the Spanish taxes withheld on the fees paid to the 

director. Although the 2019 reply is quite ambiguous on this specific point, it 

seems that the Revenue Agency might have come to this conclusion because it 

accepted, for the purposes of granting double taxation relief and in line with the 

OECD’s position on conflicts of qualification, the Spanish qualification of the fees 

as falling under Article 16 of the Italy-Spain tax treaty. 
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This newsletter is intended to provide a first point of reference for current de-

velopments in Italian law. It should not be relied on as a substitute for profes-

sional advice. If further information or advice is required please refer to your 

Maisto e Associati contact or info@maisto.it. 
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